Henkilökohtainen laina voi todella olla pelastava enkeli, kun elämä tuo mukanaan yllättäviä ja suuria kustannuksia. Silti henkilökohtaisen lainan hakeminen on merkittävä päätös talouden kannalta ja kaikkien muiden talouteen liittyvien päätösten tapaan sitä on syytä harkita huolellisesti ennen itse toimiin ryhtymistä. Tässä artikkelissa kerromme kaikki henkilökohtaisten lainojen perusasiat, jotta hakemusprosessi ei tunnu liian monimutkaiselta.

Mikä on henkilökohtainen laina?

Henkilökohtainen laina sekoitetaan usein pikalainoihin eli tutummin pikavippeihin. Pikavipit ovat pienlainoja, jotka ovat suuruudeltaan yleensä muutamia satasia. Tämä voi tuoda helpotusta arkeen seuraavaa palkkapäivää odotellessa, mutta entä jos tarvitset suuremman lainan? Tässä henkilökohtainen laina astuu mukaan kuvioihin.

Henkilökohtaiset lainat ovat ns. Osamaksulainoja. Tämä tarkoittaa sitä, että lainaat jonkun tietyn kiinteän lainasumman ja maksat sen takaisin korkoineen kuukausittain maksettavissa erissä.

Mitä dokumentteja vaaditaan, kun haen henkilökohtaista lainaa?

Netin lainasivustot ovat rahainstituutteja siinä missä muutkin, joten siksi nekin vaativat tiettyjä tietoja varmistaakseen, että olet todella se, kuka väität olevasi. Useimmiten hakijan tulee myös toimittaa tietoja oman maksukyvyn todistamiseksi, jotta lainantarjoaja voi suhtautua luottavaisin mielin siihen, että pystyt maksamaan sinulle myönnetyn lainan takaisin. Yleisimpiä pyydettäviä dokumentteja ovat:

  • Todistus henkilöllisyydestä – esimerkiksi henkilötunnus, henkilökortti tai passi
  • Todistus osoitteesta esimerkiksi käyttölaskulla
  • Todistus tuloista – esimerkiksi palkkakuitit, tiedot etuuksista ja tiliotteet

Mihin henkilökohtaisia lainoja käytetään?

Lainantarjoaja ei kysele sinulta syitä sille, miksi haet lainaa. Jos lainan hakeminen tuntuu kuitenkin epämiellyttävältä, sinua saattaa helpottaa tieto siitä, että ihmiset hakevat henkilökohtaisia lainoja avuksi kaikenlaisiin tilanteisiin. Joitakin yleisimpiä syitä henkilökohtaisen lainan hakemiselle ovat:

  • Luottokorttivelkojen yhdistäminen yhdistelmälainaksi, sillä luottokorttivelkojen korko on yleensä suurempi henkilökohtaiseen lainaan verrattuna
  • Ystäviltä ja perheenjäseniltä lainattujen velkojen hoitaminen
  • Yllättävistä sairastumis- tai loukkaantumistapauksista johtuvat menot – oli kyseessä sitten perheenjäsen tai lemmikki (eläinlääkärilaskut)
  • Kodin remontti
  • Hääkustannukset, mukaan lukien häämatkaan liittyvät kulut

Milloin minun ei pitäisi hakea henkilökohtaista lainaa?

Jos et pysty realistisesti maksamaan takaisin lainaamaasi summaa, henkilökohtaista lainaa ei kannata hakea. Tämä voi päteä, jos olet esimerkiksi työtön tai työhösi liittyy epävarmuutta, jolloin tulevan työn määrää on vaikea ennakoida. Henkilökohtainen laina vaikuttaa luottoarvioon, mikä voi olla hyvä asia, jos kykenet huolehtimaan lainan lyhennyksistä ajallaan asianmukaisissa kuukausierissä. Jos laiminlyöt kuitenkin toistuvasti kuukausimaksuja, luottoarviosi kokee ikävän kolahduksen, josta on vaikea toipua.

Kun haet henkilökohtaista lainaa, muista lukea kaikki pikkuprintit äläkä epäröi ottaa yhteyttä lainantarjoajaan, jos sinulla on jotain kysyttävää. Kaikilla lainantarjoajilla on omat käytäntönsä eri asioiden suhteen ja on ehdottomasti syytä ymmärtää jokaisen lainan käyttöehdot ennen lainasopimukseen sitoutumista.